Problemy ze znalezieniem osób do pracy w gastronomii piątek, 17 listopada 2023, 17:20 Udostępnij Tweetnij Ponowne otwarcie restauracji niesie ze sobą więcej problemów, niż można by było przypuszczać. Czemu tak ciężko jest znaleźć nowych pracowników? Odmrażanie gospodarki związane z luzowaniem obostrzeń spowodowanych pandemią COVID-19, powoduje, że ponownie otwiera się coraz więcej lokali. Możliwość zjedzenia na miejscu w środku restauracji lub na zewnątrz w ogródku sprawia, że potrzeba coraz więcej osób do pracy. Czemu pozyskanie nowych pracowników nie jest już tak proste? Odmrażanie gospodarki - otwarcie restauracji W dniu 28 maja 2021 roku nadeszły duże zmiany dotyczące działalności restauracji. Po długim okresie, który pozwalał lokalom tylko na serwowanie jedzenia na wynos, w końcu będą mogły one przyjmować klientów w środku lokalu. Ze względów bezpieczeństwa, tego typu miejsca będą musiały przestrzegać wyraźnie określonych zasad. W środku restauracji możliwe będzie tylko 50 proc. obłożenie. Ograniczona zostanie także ilość osób, która będzie mogła usiąść przy jednym stoliku. Pomiędzy miejscami siedzącymi zachowana także będzie musiała być bezpieczna odległość. Problemy ze znalezieniem osób do pracy w gastronomii Ponowne otwarcie restauracji często wiąże się przede wszystkim z zatrudnieniem nowego personelu, który pomógłby w obsłudze klientów. Znalezienie osób chętnych do pracy nie jest jednak wcale taka prosta. W tego typu lokalach zazwyczaj pracy podejmowali się studenci, którzy studiowali w mieście. Po wprowadzeniu zdalnego nauczania większość osób uczących się zrezygnowała z wynajmu mieszkań i wróciła do rodziny, aby tam brać udział w lekcjach przez internet. Powoduje to, że w miastach nie ma już, aż tak dużej liczby osób, które pilnie poszukiwały pracy, przez co o wiele trudniej jest znaleźć nowych pracowników. Po zamknięciu restauracji większość z osób musiała znaleźć sobie nowe źródło dochodu. Spowodowało to, że ci, którzy wcześniej pracowali w gastronomii, wybrali opcje, które dawały im możliwość zarabiania pomimo panującej pandemii. Powrót do pracy w restauracjach może już nie być tak ciekawą propozycją ze względu na niestabilną sytuację w państwie. Nie wiadomo co przyniesie kolejna połowa roku i czy lokale zostaną ponownie zamknięte. Wiele osób nie jest więc gotowych zaryzykować swojej stałej posady, na rzecz powrotu pracy do gastronomii. Warto zauważyć, że praca w restauracji może być świetnym rozwiązaniem, żeby móc sobie dorobić na wakacje. Uczniowie, czy studenci dzięki tak dużej ilości ofert, będą mogli sobie znaleźć nawet na krótki czas zajęcie, które pozwoli im żeby zaoszczędzić trochę pieniędzy. fot. Valeria Boltneva z Pexels Źródło: money.pl BS Tagi: praca w restauracji praca w gastronomii problem z pracą zapotrzebowanie na pracowników
23,8 mln dni zwolnienia lekarskiego z powodu zaburzeń psychicznych Pracownicy potrzebują holistycznej opieki.
Przykładowa praca licencjacka Studia na poziomie licencjackim to czas, w którym studenci mają okazję pogłębić swoją wiedzę w wybranym obszarze. Jednym z wymogów końcowych tych studiów jest napisanie i obrona pracy licencjackiej. Jak zatem napisać odpowiednią pracę licencjacką?
Ile zarabia kelner? Wynagrodzenia w branży gastronomicznej Ile tak naprawdę zarabiają kelnerzy? Praca w branży gastronomicznej jest popularna i dostępna dla wielu osób, jednak wiele z nich zastanawia się, czy opłaca się inwestować w tę karierę. Czy zarobki są naprawdę satysfakcjonujące?
Upskilling i oswojenie z polskim rynkiem pracy - jak zachęcić Polaków studiujących za granicą do powrotu